Artykuł partnera.

Blaty kamienne są powszechnie uznawane za trwałe, piękne i luksusowe. Nic więc dziwnego, że sięgamy po nie od lat. Wśród blatów kamiennych zdecydowanie największą popularnością cieszą się te wykonane z granitu – jednego z najtwardszych kamieni naturalnych występujących w przyrodzie. Ich atutem jest także klasyczny wygląd, który świetnie komponuje się z wieloma stylami aranżacji wnętrz oraz atrakcyjna cena – na blaty granitowe w Krakowie nie wydamy bowiem majątku.

Blaty granitowe i ich najważniejsze zalety. Dlaczego warto je wybrać?

Granit to naturalna skała, która posiada charakterystykę niezwykle pożądaną w kuchni. Wyróżnia się dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne, wysokie temperatury oraz wilgoć i wodę. Takie właściwości sprawiają, że z blatów kuchennych możemy korzystać zgodnie z ich przeznaczeniem, nie obawiając się, że sposób ich użytkowania negatywnie wpłynie na wygląd i estetykę powierzchni roboczej. Blaty granitowe nie zawierają ponadto szkodliwych związków chemicznych, co sprawia, że są bezpieczne w kontakcie z żywnością i ekologiczne. Cenną cechą granitu są także unikalne właściwości utrudniające namnażanie się bakterii.

Wysokiej jakości blaty granitowe są bardzo łatwe w pielęgnacji i konserwacji. Nie trzeba stosować specjalnych preparatów czyszczących ani regularnie wykonywać skomplikowanych zabiegów, aby powierzchnia robocza zawsze prezentowała się schludnie i estetycznie. Co istotne, blaty granitowe w Krakowie zaleca się impregnować rzadziej niż pozostałe gatunki kamienia naturalnego – wystarczy powtarzać tę czynność raz na kilka lat. Wynika to wprost z niskiej nasiąkliwości granitu, który prawidłowo zaimpregnowany nie chłonie płynów oraz pozostaje odporny na działanie kwasów stosowanych podczas przygotowywania posiłków.

Blat granitowy

Jak korzystać z blatów granitowych? Co można z nimi robić?

Blaty granitowe w Krakowie są tak chętnie wybierane głównie ze względu na ich estetykę, komfort i bezpieczeństwo użytkowania. Wysoka odporność granitu na uszkodzenia mechaniczne pozwala kroić bezpośrednio na powierzchni blatów produkty spożywcze, rozbijać mięso oraz przechowywać ciężkie sprzęty kuchenne. Niska nasiąkliwość powierzchni roboczej i jej odporność na działanie kwasów sprawia natomiast, że możemy bezpiecznie korzystać z takich produktów, jak np. cytryna i owoce cytrusowe, ocet, wino i wiele innych.

Bardzo cenną właściwością blatów granitowych jest ich odporność na działanie wysokich temperatur. Pozwala ona ustawiać bezpośrednio na powierzchni blatów (bez konieczności stosowania dodatkowych podkładek) gorące naczynia i garnki. Pielęgnacja blatów granitowych jest bardzo prosta i niewymagająca – wystarczy regularnie ścierać z powierzchni roboczej powstałe podczas gotowania zabrudzenia, a raz w tygodniu dokładnie oczyścić ją przy użyciu miękkiej ściereczki z dodatkiem delikatnego detergentu.

Stosując się do tych zaleceń, możemy być pewni, że blaty granitowe będą estetycznie prezentowały się przez cały okres ich użytkowania. A ten może być bardzo długi – właściwie pielęgnując granit oraz pamiętając o jego okresowej impregnacji, prędzej wymienimy bowiem całą kuchnię, niż blat granitowy się zniszczy czy zużyje.

Artykuł powstał we współpracy z Krak Stone – najlepsze blaty granitowe w Krakowie .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.