Makaron z łososiem to pomysł na szybki i pożywny obiad dla całej rodziny lub romantyczną kolację. Danie jest nie tylko smaczne i zdrowe, ale i efektownie prezentuje się na talerzu. Jest to więc doskonała propozycja, jeżeli zależy Ci na przygotowaniu wykwintnego dania, które zachwyci swoją estetyką i wyjątkowym smakiem. Korzystając z naszego przepisu przyrządzisz szybki makaron z łososiem, który zawsze się udaje!

Makaron z łososiem – czego będziesz potrzebował?

Danie jest niezwykle proste, dlatego do jego przygotowania nie będziesz potrzebował specjalnych umiejętności kulinarnych. Najważniejsze w nim jest jednak to, aby używać wysokiej jakości świeżych składników. To one są gwarancją, że potrawa się uda, będzie intensywna w smaku i aromatyczna. Przepis możesz delikatnie zmodyfikować, używając innego rodzaju makaronu lub ryby w ulubionej wersji. My wykorzystaliśmy świeżą porcję MOWI, ale równie dobrze sprawdzi się łosoś wędzony na gorąco z cytryną i pietruszką lub plastry wędzone na zimno bez przypraw. Możesz też eksperymentować z różnymi wariantami ryby i sprawdzić, w której wersji danie Ci najbardziej odpowiada. Jakich składników będziesz potrzebował, aby przygotować szybki makaron z łososiem?

  • 150 g makaronu,
  • 250 g świeżej porcji łososia MOWI,
  • 50 g suszonych pomidorów z oleju,
  • 2 garści świeżego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z połowy cytryny.

Zamiast suszonych pomidorów możesz użyć świeżych pomidorków koktajlowych. Jako alternatywa dla śmietanki sprawdzi się też serek kremowy lub jogurt w stylu greckim. Dla wzbogacenia smaku warto dodać również szczyptę mieszanki przypraw śródziemnomorskich lub ograniczyć się tylko do doprawienia solą i pieprzem.

Makaron z łososiem – jak przygotować?

Sposób przygotowania może się nieco różnić w zależności od tego, jakiej ryby użyjesz. Na stronie http://mowisalmon.pl/ znajdziesz łososie wędzone na gorąco, które nie wymagają długiej obróbki termicznej, a jedynie podgrzania. Będzie to więc najlepsze rozwiązanie, jeżeli zależy Ci na maksymalnym skróceniu czasu potrzebnego na przyrządzenie potrawy. Jak przygotować makaron z łososiem?

  1. Ugotuj makaron al dente. Najlepiej sprawdzi się tagliatelle lub farfalle, ale możesz też wykorzystać inny rodzaj, który akurat masz w kuchni.
  2. Podsmaż na oliwie pokrojony na małe kawałeczki czosnek z porwanymi liśćmi szpinaku. Następnie dodaj śmietankę lub serek i chwilę podduś.
  3. Gdy sos się zagotuje wrzuć pokrojonego w kawałki łososia oraz pomidorki. Chwilę gotuj pod przykryciem.
  4. Na talerzu wyłóż porcję makaronu i polej go przygotowanym sosem z łososiem i szpinakiem. Całość na koniec skrop sokiem z cytryny i dopraw według uznania.

Makaron z łososiem możesz przyozdobić ćwiartkami z cytryny lub pokrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi. Jako dekoracja sprawdzą się też świeże listki bazylii, które podkreślą śródziemnomorski charakter potrawy. Z powyższych składników wyjdą dwie porcje pożywnego, a zarazem lekkiego dania na obiad lub kolację.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.