W ostatnim czasie ogromną popularnością cieszą się napoje energetyczne zawierające kofeinę. Zamiast korzystać z tego rodzaju niezdrowych produktów, lepiej sięgnąć po naturalny napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Napój na jego bazie wykazuje szereg korzystnych właściwości dla organizmu człowieka.

Pochodzenie i rodzaje

Ostrokrzew paragwajski to wiecznie zielone drzewo, które w stanie dzikim osiąga wysokość nawet 20-30 metrów. Rośnie wyłącznie na niewielkim obszarze pomiędzy Oceanem Atlantyckim, a rzeką Paragwaj. Jest to teren należący do Argentyny, Paragwaju i Brazylii. Napar przyrządzany z liści ostrokrzewu nosi nazwę yerba mate. Jego właściwości i walory smakowe mogą się nieco różnić w zależności od kraju pochodzenia. Yerba argentyńska ma łagodny, nieco gorzki smak, paragwajska charakteryzuje się wyraźnym, dymnym aromatem, a brazylijska wyróżnia się świeżym, trawiastym, lekko słodkim smakiem. W sprzedaży dostępna jest zarówno yerba klasyczna zawierająca wyłącznie suszone liście ostrokrzewu paragwajskiego, jak i yerba dodatkiem owoców, przypraw korzennych i ziół. Duża ilość odmian sprawia, że każdy z pewnością znajdzie napój o odpowiednich walorach smakowych.

Wyjątkowe właściwości napoju

Yerba mate to napój ceniony przede wszystkim za swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne. Do najważniejszych składników bioaktywnych zaliczyć należy ksantyny, polifenole, saponiny, a także witaminy oraz mikro i makroelementy. Kofeina znajdująca się w naparze przygotowywanym z ostrokrzewu paragwajskiego działa pobudzająco na organizm. Po wypiciu napoju naczynia krwionośne delikatnie się rozszerzają, a ciśnienie krwi stopniowo wzrasta. Co istotne pobudzenie ma charakter równomierny i długotrwały. Duża zawartość magnezu sprawia, że yerba wpływa pozytywnie na pracę mózgu, przez co jej picie jest zalecane studentom i osobom wykonującym pracę umysłową. Picie naparu jest również zalecane sportowcom ze względu na dużą zawartość łatwo przyswajalnych witamin i minerałów. Regularne picie napoju zwiększa odporność i wytrzymałość organizmu, skraca też czas powrotu do zdrowia po chorobie i regeneracji po wysiłku. Dzięki temu, że liście ostrokrzewu zawierają dużo przeciwutleniaczy, napój wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe. Właściwości te zostały potwierdzone badaniami naukowymi. Aby w pełni korzystać z dobroczynnych właściwości liści, warto zwrócić uwagę na sposób ich zaparzania. Prawidłowe przygotowywanie naparu pozwala wydobyć z liści cały ich smak i aromat.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.