Jaki jest przepis na danie doskonałe? Dobrej klasy elementy, genialny pomysł na ich połączenie oraz… dobry sprzęt kuchenny. Bez niego choćby najlepszy przepis może wykazać się klapą. Jedna spośród reguł urządzenia kuchni to odpowiednia patelnia. Żeliwna, teflonowa, natomiast może emaliowana? Asortyment na rynku ciągle się powiększa, nic zatem nadzwyczajnego, iż ciężko podjąć decyzję, jaka patelnia jest najlepsza. Bez wątpienia najlepsze są patelnie nieprzywierające. Natomiast, jak dobrać tą najlepszą?

Patelnia kamionkowa

Powłoka kamienna w takiej patelni może być zrobiona z marmuru czy granitu, natomiast zewnętrza część ma powierzchnię kwasoodporną. Zazwyczaj patelnię kamionkową można czyścić w zmywarce. Największą ich wartością patelni jest wytrzymałość na zniszczenia mechaniczne – nie podlega uszkodzeniu choćby, gdy wykorzystywane są na niej metalowe urządzenia kuchenne, w przeciwieństwie do popularnych patelni teflonowych lub ceramicznych. Oferta patelni kamionkowych jest duża, więc na pewno znajdziemy odpowiednią dla siebie.

Patelnia tytanowa

Łączy w sobie wszelkie korzyści patelni teflonowej oraz żeliwnej. Jest długotrwała, można niej opiekać bez tłuszczu. Patelnie nieprzywierające tytanowe są na tyle mocne, iż można je czyścić w zmywarce, natomiast do mieszania stosować choćby metalicznych sztućców. Pasuje również do każdych modeli kuchenek. Jest droga, jednak niewątpliwie należałoby w nią zainwestować, gdyż będzie nam dobrze służyła poprzez lata.

Patelnia teflonowa oraz jej największe korzyści

Patelnie teflonowe są prawdopodobnie najczęściej spotykane w kuchniach. Są niezwykle wszechstronne – sprawdzą się zarówno do smażenia jajek, racuchów lub niezwykle oryginalnych potraw. Patelnie z warstwą teflonową zapewniają zapiekanie w dużych temperaturach, bez dodatku tłuszczu czy z jego ograniczoną ilością. Smażąc na takiej patelni należy wyposażyć się w drewniane czy silikonowe akcesoria kuchenne, ze względu na to, iż warstwę można niezwykle szybko uszkodzić. Zarysowana powłoka traci własne cechy nieprzywierające oraz może być trująca. Zniszczona patelnia nadaje się już jedynie do wyrzucenia.

Patelnia ceramiczna

Patelnie ceramiczne pokryte są warstwą, powstającą z zestawienia minerałów oraz gliny, wypalanych w niezwykle dużej temperaturze. Powłoka ma odcień biały, natomiast z czasem, pod wpływem temperatury może zżółknąć. Dzięki wzmacnianiu warstwy ceramicznej przez spalanie, patelnie ceramiczne mają wysoką wytrzymałością na dużą temperaturę. Mogą być podgrzewane do 400°C oraz chłodzone do -20°C. Istotne jest natomiast, aby patelni ceramicznej nie wystawiać na szok cieplny, na duże zmiany temperatury, ponieważ można w tenże sposób zniszczyć ceramiczną warstwę.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.