Kochasz smak herbaty i chciałbyś poznać jej inne gatunki? Może warto zainteresować się herbatą cejlońską?

Żyjemy obecnie w czasach, w których to mamy ogromny dostęp do różnego rodzaju produktów. Sprowadzanie ich nawet z najdalszego krańca świata nie jest już bowiem dla hurtowni żadnym problemem. W naszym kraju powstaje coraz więcej specjalistycznych sklepów sprzedających spożywcze produkty z Azji, Afryki i wielu innych egzotycznych miejsc. Dzięki temu możemy spróbować między innymi odmian herbaty i kawy, które różnią się smakiem i wyrazistością od tych, do których mamy regularny dostęp mieszkając w Europie.

Przepyszna i wyrazista cejlońska herbata

Herbata Cejlońska to produkt, o którym słyszał praktycznie każdy. Charakteryzuje się ona przede wszystkim tym, że jest w pełni sfermentowana. Jest to herbata czarna, której cechą charakterystyczną jest bardzo wyrazisty smak. Pochodzi ona ze Sri Lanki i to właśnie stamtąd trafia do hurtowni i sklepów, a w późniejszym czasie do naszych kuchni. Herbatę cejlońską zaparza się poprzez zalanie wrzątkiem i wystarczy odczekać 3 minuty, aby była ona gotowa do spożycia. Zaraz po jej pierwszym spróbowaniu poczuć można cudowny aromat i smak, w którym można się naprawdę zakochać.

Mozolny proces produkcji cejlońskiej herbaty

Proces produkcji Cejlońskiej Herbaty przeprowadzany jest od setek lat za pomocą specjalnego schematu. Miejscowi starają się bowiem zachować jej idealny i wyrazisty smak, do którego przyzwyczaili miliony osób na całym świecie. Herbata produkowana jest przede wszystkim z dwóch pierwszych liści i pączka. W późniejszym czasie liście muszą przejść przez proces więdnięcia i oksydacji. Następnie następuje dokładne suszenie liści i pączków herbaty i ich sortowanie oraz oczyszczanie. Do spożycia mogą trafić bowiem tylko wyselekcjonowane i najlepszej jakości liście.

Rytualne spożywanie herbaty

Cejlońska Herbata to bez wątpienia najbardziej popularny napój na świecie. Spożywana jest wręcz w rytualny sposób i między innymi w Wielkiej Brytanii pija się ją praktycznie codziennie o stałej porze. Niektóre odmiany herbaty posiadają bardzo pobudzające działanie i ten znany i lubiany napój może być w wielu przypadkach substytutem kawy. Polacy uwielbiają herbatę i każdego roku wypijamy jej w naszych domach i restauracjach naprawdę sporo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.