Znudziło się brownie w klasycznej wersji i szukasz pomysłu na coś oryginalnego? Masz ochotę na deser, który zaskoczy nawet najbardziej wymagających gości? Wypróbuj przepis na brownie z lodami waniliowymi i rozkoszuj się jego niezwykłym smakiem!

Co jest potrzebne do przygotowania brownie z lodami waniliowymi?

Jeśli lubisz szybkie ciasta czekoladowe, to ten przepis jest dla Ciebie! Aby przygotować ten deser potrzebujesz:

  • 180 g miękkiego masła,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 180 g cukru pudru,
  • 1,5 tabliczki czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel,
  • 15 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 2 jajka,
  • 1 l lodów waniliowych,
  • opcjonalnie: 5 tabliczek czekolady mlecznej E.Wedel.

Kiedy wszystkie składniki będą gotowe, włącz piekarnik na 180°C i przygotuj kwadratową formę 30×30.

Jak zrobić aromatyczne brownie?

Czekoladę mocno gorzką pokrój na drobne kawałki. W jednym naczyniu połącz mąkę z kakao, a w drugim zmiksuj miękkie masło z cukrem pudrem. Pod koniec do maślanej masy dodaj po kolei jajka. Kiedy składniki się połączą, powoli wsyp do środka mąkę z kakao i zmiksuj całość na wolnych obrotach. Gotowe ciasto wymieszaj z kawałkami czekolady i przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz deser przez 15 minut, a następnie wyciągnij z piekarnika i pozostaw na kratce do wystygnięcia.

Jak połączyć brownie z lodami waniliowymi?

Wystudzone ciasto przekrój na dwie części. Na spodzie rozsmaruj odpowiednią ilość lodów, a następnie przykryj całość drugą częścią brownie. Lody powinny być delikatnie miękkie, ale nie rozpuszczone, aby łatwo było jest rozprowadzić na cieście. Gotowy deser wstaw do zamrażalnika na min. 4h lub dłużej.

Jak podawać brownie z lodami waniliowymi?

Kiedy deser już będzie już dobrze schłodzony, przygotuj polewę. W tym celu pokrój mleczne czekolady na kostki i rozpuść w mikrofali lub kąpieli wodnej na gładką masę.

Następnie wyciągnij ciasto i ciepłym nożem pokrój je w kostki, a potem każdą z nich zanurz w rozpuszczonej czekoladzie. Deser otulony słodkim kakao odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Kiedy wszystkie kostki zostaną oblane czekoladą, wstaw je do zamrażalnika na 1-2 godziny.

 

Tak przygotowany deser podawaj swoim gościom bezpośrednio z lodówki, aby lody i czekolada się nie rozpuściły. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.