Maliny to jedne z bardziej lubianych przez Polaków owoców. Pierwsze pojawiają się już pod koniec czerwca. Obecnie możemy cieszyć się nimi do późnej jesieni. Ich uprawa nie nastręcza większych trudności, co sprawia, że warto mieć maliny w ogródku. Jakie desery z malinami przygotuje nawet osoba bez większych zdolności kulinarnych?

Maliny w ogródku: dlaczego warto je jeść?

Bez wątpienia maliny w ogródku warto mieć. Są to bowiem owoce nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Zawierają szereg kwasów organicznych, cukrów, pektyn, związków śluzowych, witamin i minerałów. Jedząc maliny, dostarczamy naszemu ciału następujące witaminy:

  • C;
  • E;
  • B1;
  • B2;
  • B6.

Do tego dochodzą substancje mineralne: magnez, wapń, potas, żelazo. Po maliny warto sięgać w każdym wieku. Można spożywać je na surowo, ale doskonale nadają się także do przygotowywania przetworów. Można z nich przyrządzić soki, dżemy, konfitury, pełne aromatu nalewki, które w chłodne zimowe dni przypomną nam gorące lato.

1. Deser z malinami i mascarpone

Okazuje się, że z malinami doskonale komponuje się słynny włoski serek mascarpone. Deser z malinami i mascarpone przygotuje bez problemu każdy. Nie są do tego potrzebne żadne specjalne umiejętności.

Do przygotowania takiego deseru potrzeba około pół kilograma malin, opakowanie serka mascarpone, opakowanie śmietanki kremówki, odrobinę mleka, niecałą szklankę cukru pudru, tabliczkę gorzkiej czekolady, a także dwa małe opakowania herbatników.

Przygotowanie deseru z malinami i mascarpone rozpoczynamy od rozpuszczenia czekolady w mleku. Kiedy ta będzie już płynna, dodajemy do niej cukier puder – ¼ szklanki. Płynną jeszcze czekoladę rozlewamy do pucharków. Tym samym mamy pierwszą warstwę naszego pysznego deseru.

Maliny miksujemy, a następnie nalewamy na warstwę czekoladową. Schłodzoną śmietankę ubijamy razem zresztą cukru pudru. Następnie dodajemy serek i miksujemy chwilę do momentu aż składniki się połączoną. Powstałą masę napełniamy pucharki. Po wierzchu posypujemy pokruszonymi drobno herbatnikami. Deser z malinami mascarpone warto udekorować listkami świeżej mięty.

Deser z malin
Źródło: Pixabay.com

2. Deser z malinami i jogurtem

Maliny doskonale komponują się również z jogurtem. W związku z tym można przygotować pyszny deser z malinami i jogurtem.

Potrzeba do niego około pół szklanki malin, jogurt naturalny, odrobinę miodu, dwie łyżki płatków owsianych. Ten deser z malinami i jogurtem jest banalnie prosty. Wystarczy w wysokiej szklance bądź pucharku ułożyć warstwami jogurt naturalny, maliny i płatki. Do dekoracji użyć można na przykład pestek słonecznika. Co ważne, deser pozbawiony jest pustych kalorii. W związku z tym idealnie nadaje się dla osób dbających o linię.

3. Deser z malinami i galaretką

Na bazie malin można również przygotować pyszny deser z malinami i galaretką. Wystarczy ugotować dowolną galaretkę – najlepiej czerwoną – a następnie rozlać do pucharków.

Kolejno – w zależności od tego, na jaką ilość kalorii możemy sobie pozwolić – możemy na galaretce ułożyć albo jogurt naturalny z odrobiną miodu, albo bitą śmietanę. Całość wykańczamy świeżymi malinami, które można również dodać do galaretki. Taki deser z malinami i galaretką jest naprawdę bardzo prosty, a jego przygotowanie nie zajmie wiele czasu.

4. Deser z malinami i bezami

Maliny bardzo dobrze komponują się również z bezami. Okazuje się, że desery z malinami oraz bezami są bardzo lubiane, ale ich wadą jest dość spora liczba kalorii. Najprostszy deser z malinami i bezami można przygotować z malin, bitej śmietany i bezików.

Wystarczy ubić śmietanę, wymieszać ją z bezami, ułożyć w pucharku, a następnie posypać świeżymi malinami. Taki deser z malinami i bezami przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym miłośnikom słodkości.

5. Deser z tapioki z malinami

Świetnym pomysłem jest deser z tapioki z malinami.

Aby przygotować pyszny deser z tapioki z malinami, potrzebne są: puszka mleka kokosowego, szklanka zwykłego mleka, około pół szklanki tapioki, a także cukier waniliowy. Na warstwę malinową potrzebujemy pół szklanki malin, dwie łyżki cukru oraz cztery łyżki wody.

Z mleka, mleka kokosowego, cukru waniliowego oraz tapioki przygotowujemy budyń. Maliny dusimy razem z wodą i cukrem na patelni. W pucharkach układamy warstwę tapioki, na to warstwę malin. Takie desery z malinami są niezwykle zdrowe, nie mają również niepotrzebnych kalorii, których coraz więcej osób stara się unikać.

Bez wątpienia warto wykorzystać sezon na maliny, przygotowując pyszne desery z malinami. Nasze propozycje to jedynie niewielka część tego, na co można się zdecydować.

Pamiętajmy, że najbardziej wartościowe w takim deserze, będą maliny z naszego ogródka. Zatem jeśli tylko mamy taką możliwość, zasadźmy kilka krzaczków, które dadzą nam wystarczająca ilość owoców na ulubione desery. Jeśli już mamy te wspaniałe owocowe krzewy w swoich ogrodach, a zapewne większość z Nas ma, to zapoznajmy się z innym naszym artykułem na tego „Jak sadzić maliny żeby się nie rozrastały?”.

Artykuł napisała:
Anna – wielka miłośniczka deserów

Źródło:

  • Iwona Czarkowska, Desery z owoców, 2011.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.